Objavljeno

– Iako smo svi razočarani proračunskim sredstvima namijenjenima zdravstvu u 2012. godini, Varaždinska županija, kao županija s najgušćom koncentracijom bolnica u Hrvatskoj, pokazatelj je da primjerena komunikacija i suradnja između područne samouprave i zdravstvenih ustanova može rezultirati kvalitetnim rezultatima u provedbi zdravstvene zaštite – rekao je Predrag Štromar, varaždinski župan, otvarajući simpozij na temu «Kvaliteta u fizikalnoj i rehabilitacijskoj medicini», koji je, u nazočnosti preko stotinu sudionika, danas održan u kongresnoj dvorani hotela «Minerva», u Varaždinskim Toplicama.

– Ovo je prvi skup u Hrvatskoj koji je u cilju unapređenja kvalitete fizikalne i rehabilitacijske medicine uspio okupiti čelnike ustanova za medicinsku rehabilitaciju, specijaliste fizikalne medicine, ali i ostale koji na razne načine doprinose kvaliteti fizikalne i rehabilitacijske medicine – istaknuo je u uvodnom govoru Damir Mihalić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, domaćina simpozija.

U radu simpozija izlagali su ravnatelji specijalnih bolnica za medicinsku rehabilitaciju, predstavnici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Udruge poslodavaca u zdravstvu, Udruge za razvoj medicinskog turizma, Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu te Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu.

Na simpoziju su razmotreni stanje struke u obveznom zdravstvenom osiguranju te u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske i Europe, problemi kategorizacije, pravni status rehabilitacijskih bolnica i lječilišta, certificiranje u zdravstvu, izobrazba, standardi i evaluacija kvalitete, kvaliteta rada kao i strateško planiranje. Također, raspravilo se o modelima financiranja na svim razinama i mogućnostima razvoja rehabilitacijskih bolnica.

Opći je dojam da je ovaj simpozij uspio ukazati na postojeće stanje i probleme u fizikalnoj i rehabilitacijskoj medicini u Hrvatskoj vezano za organizaciju, funkcioniranje i financiranje te predložiti rješenja za unapređenje sustava kvalitete u rehabilitacijskoj djelatnosti.