O nama

Želimo Vam srdačnu dobrodošlicu!

Denis Kovačić, dr. med.
ravnatelj

U pitomoj dolini rječice Bednje, smještenoj između slikovitih zelenih brežuljaka Hrvatskog Zagorja, s poviješću koja seže unatrag do starijega kamenog doba, leži gradić Varaždinske Toplice. Već u antičko vrijeme Varaždinske Toplice bile su poznate kao termalno kupalište Aquae Iasae, a o njihovom značaju govori i podatak da ih je u 4. stoljeću obnovio rimski car Konstantin.

Voda Varaždinskih Toplica je prema balneološkoj analizi mineralna kalcijeva – natrijeva – hidrokarbonatna- sulfatna, sumporna hiperterma 58°C. Upravo na tisućljetnoj tradiciji korištenja termalne sumporne vode i ljekovitih peloida iz prirodnog izvora temelji se rad Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

Prva knjiga o Varaždinskim Toplicama, o njihovoj termalnoj vodi i njezinoj ljekovitosti, objavljena je još 1709. godine. Ova knjiga na latinskom, s dugačkim naslovom u duhu tog vremena, djelo dr. J. L. Payera, ujedno je prvo balneološko djelo u Hrvatskoj.

Za napredak Varaždinskih Toplica mnogo se zalagao dr. Ivan Krstitelj Lalangue, pohrvaćeni Luksemburžanin, osnivač stručne medicinske literature na hrvatskom jeziku. U svojoj knjizi o hrvatskim ljekovitim vodama, objavljenoj 1779. godine, termalnu vodu Varaždinskih Toplica po ljekovitosti uspoređuje s vodom Badena kraj Beča.

Moderno kupališno lječilište u Varaždinskim Toplicama utemeljeno je 1. svibnja 1820. godine, a već od 1838. godine ovdje djeluju stalni kupališni liječnici. Tisućljetna tradicija iznjedrila je današnji suvremeni rehabilitacijski centar s 923 kreveta raspoređena u pet međusobno povezanih objekata – «Stari grad», «Konstantinov dom», «Lovrina kupelj», «Terme» i «Minerva». Stručni tim čine liječnici specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije, neurolog, specijalist medicine rada, medicinske sestre, fizioterapeuti i radni terapeuti, psiholozi, logopedi, defektolog i nemedicinsko osoblje raznih struka.

Naša ustanova surađuje stručno i znanstveno sa Sveučilišnom i ostalim klinikama u Zagrebu, a ponosni smo što najznačajniji medicinski stručnjaci Hrvatske na našim odjelima obavljaju konzilijarnu službu. Potvrdu struke i kvalitetu usluga svjedoči Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske koje je našu ustanovu uvrstilo u program specijalizacije iz fizikalne medicine što se odvija na našim odjelima. Posebnu pažnju posvećujemo stručnom i znanstvenom usavršavanju i prezentaciji našeg rada. Naši stručnjaci sa svojim izlaganjima sudjeluju na znanstvenim i stručnim skupovima u zemlji i svijetu, a radove objavljuju u domaćoj i inozemnoj literaturi. Organizatori smo i domaćini međunarodnih skupova o dijagnostici, liječenju i rehabilitaciji bolesti te ozljeda lokomotornog sustava.

Tisućljetna tradicija, stručnost i kvaliteta pruženih usluga svrstali su nas u sam vrh hrvatske fizikalne medicine i rehabilitacije.